maanantai 17. marraskuuta 2008

Yleisin väärinkäsitys kirjasta

Väärinkäsitys: Naiset himoitsevat rahaa ja ovat siksi rikkaiden miesten perässä.

Kirjan tarkoituksena ei ole tarkastella psykologisen tason motiiveja sille, miksi naiset pariutuvat ylöspäin. Sen sijaan kirjassa sanotaan:

Oikea käsitys: "Naiset pariutuvat useammin rikkaiden kuin köyhien miesten kanssa" tai "Rikkailla miehillä käy parempi flaksi kuin köyhillä miehillä".

Miksi sitten naiset pariutuvat useammin ylöspäin rikkaiden miesten kanssa, jos naiset eivät tavoittele rahaa? Siihen voidaan tarjota useita eri syitä. Esim:

(1) Naiset rakastuvat useammin rikkaisiin kuin köyhiin miehiin
(2) Naiset arvostavat miehessä sellaisia ominaisuuksia kuten älykkyyttä ja kunnianhimoisuutta, jotta korreloivat rikkauden kanssa

Joku voi edelleen kysyä: Ei kai naisten ylöspäin pariutuminen sitten ole väärin (tai tasa-arvon vastaista), jos se tapahtuu rakkaudesta? Kirjassa ei väitetä, että ylöspäin pariutuminen olisi väärin tai tasa-arvon vastaista, tapahtui se minkä motiivin takia tahansa. Vaikka nainen himoitsisi vain miehen rahoja, ylöspäin pariutumisen ei ajatella olevan siinäkään tapauksessa väärin tai epätasa-arvoista.

Joku voi kysyä edelleen, että miksi sitten puhutaan tasa-arvosta, jos naisten ylöspäin pariutuminen tai edes rikkaiden miesten himoaminen rahan takia eivät ole väärin?

Puhun tasa-arvosta siksi, että mielestäni tasa-arvokeskustelun ja -tutkimuksen tulisi huomioida kaikki tulonlähteet - kuten myös ylöspäin pariutumisesta saatu tulo. Se pitäisi mielestäni huomioida, vaikka ylöspäin pariutuminen ei sinällään olekaan väärin.

Lisäys: Kommentti Raili Nurvalan kolumniin.

Elina Haavio-Mannila: Suomalainen nainen ja mies (1968):
Hänen [naisen] käsiensä kautta kulkee suuri osa miehenkin ansaitsemista rahoista. Näin ollen miesten ja naisten taloudellisen aseman vertaaminen yksinomaan työssä olevien henkilökohtaisten tulojen tai palkan perusteella ei täsmällisesti kuvasta tosiasiallista tilannetta. (s. 5-6)

Naisten taloudellinen asema on heidän itse ansaitsemiensa tulojen perusteella selvästi heikompi kuin miesten. Kuitenkin naimisissa olevien naisten käytettävissä olevat tulot saattavat olla yhtä suuret kuin miesten, koska heillä on mahdollisuus käyttää myös miestensä ansaitsemia rahoja - - (s. 159)

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Naiset arvostavat miehessä sellaisia ominaisuuksia kuten älykkyyttä ja kunnianhimoisuutta, jotta korreloivat rikkauden kanssa."
Mielestäni tämä nimenomaan on päivänselvä asia. Naiset arvostavat miehessä älykkyyttä ja toivoisin, että myös miehet arvostaisivat tätä ominaisuutta naisissa jolloin voisin uskoa että niitä älykkäitä miehiä myös löytyisi, minullekin. Rikkaita ja menestyviä miehiä on ainakin täällä Helsingissä pilvin pimein. Jos haluaa ensisijaisesti rikkaan miehen niin aika helppoa on sopivan miehen löytäminen silloin.

Mikko Ahola kirjoitti...

Avoeroista väitöskirjaa tekevän Elina Mäenpään mukaan avoerojen syyt ovat monentyyppisiä.

- Esimerkiksi jos parilla ei ole yhteisiä lapsia tai mitä vähemmän lapsia on, sitä korkeampi eroriski on. Myös matala koulutus- ja tulotaso, erityisesti miehen matalatuloisuus kasvattivat eroriskiä, kertoo Mäenpää.

http://www.naimisiin.info/haalehti/

Anonyymi kirjoitti...

Sitä jäin miettimään, että tarkoittaako tuo YTM sinun profiilisi yhteydessä ylemmän tason miestä vai yhteiskuntatieteiden maisteria?

Henry Laasanen kirjoitti...

"Sitä jäin miettimään, että tarkoittaako tuo YTM sinun profiilisi yhteydessä ylemmän tason miestä vai yhteiskuntatieteiden maisteria?"

Skeptikkojen mukaan se viittaa ainoastaan tieteelliseen titteliin, mutta voihan taso ainakin periaatteessa nousta, joten saattaa se joskus tasonkin osalta asettua kohdalleen. Ja ainakin se saattaa tuottaa epäkriittiselle lukijalle vaikutelman korkeasta tasosta.

Anonyymi kirjoitti...

Voi jeesus että on vanhanaikaiset misogyyniset perustelut asioille. Tänne ei kyllä kannata tulla lukemaan toistaa kertaa.

Anonyymi kirjoitti...

Toisen rahat eivät ole omia rahoja. Kenen tulot ovat, viime kädessä päättää niiden käytöstä. Miesten ansaitsema tulo EI ole naisten tuloa. Sehän on vähän sama kuin sanoisit, että naisen saama orgasmi on vähän niin kuin miehenkin orgasmi. Että oikeastaan miehen ei tarvitsisi saada omaa orgasmia lainkaan.

Sari kirjoitti...

Kylläpä tässä miehet on alistettu kynnysmatoiksi. Siis nainenko se päättää ottaa rikkaan miehen ja saa kenet haluaa? Vanha teoria siitä, että miehet haluavat taloudellisesti heikommalla olevia naisia, koska näitä on helpompi hallita ja nämä eivät uhkaa miehen itsetuntoa ja asemaa perheen pääMiehenä ja elättäjänä, joutaa näemmä romukoppaan. Nykymies onkin tossu, joka huolii naisen kuin naisen.

Anonyymi kirjoitti...

Amerikkalaisten tutkimusten mukaan valta on naisten mielestä seksikkäintä.

Seksikkäämpää kuin raha. Yhdyn ajatukseen.